madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa "wokół ogródka "

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nazwa tej zupy ma bardzo proste wyjaśnienie, po prostu wrzucam do niej warzywa które akurat rosną w moim ogródku. Nie zawsze skład jest taki jak teraz czasami zmienia się jedno lub dwa warzywa

Zupa "wokół ogródka " Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa "wokół ogródka "

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa "wokół ogródka "
Do garnka wkładam porcję rosołową i wędzoną szynkę, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie oraz trochę soli( w zależności jak słoną jest szynka). Wstawiam na mały ogień i gotuję aż mięso z porcji będzie miękkie. W tym czasie myję i obieram warzywa. Brokuła dzielę na różyczki, seler, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, a fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Gdy wywar będzie już dobry wyciągam porcję i szynkę, a wkładam warzywa i gotuję do miękkości. Cebulę szklę na maśle i dodaję mąkę, powstałą zasmażkę rozprowadzam wywarem i wlewam do zupy. Zagotowuję. Jednocześnie żółtko rozprowadzam z odrobiną wody i wywaru i także wlewam do zupy. Na sam koniec dodaję posiekana natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę szynkę i przyprawiam do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz przyprawą kucharek.
Zupa "wokół ogródka "
Gotujemy wywar na bazie porcji rosołowej i wędzonej szynki
Zupa "wokół ogródka "
Obrane i umyte warzywa dzielimy na mniejsze kawałki
Zupa "wokół ogródka "
Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle
Zupa "wokół ogródka "
Żółtko mieszamy z wodą oraz wywarem i wlewamy do zupy