Sposób przygotowania:
Zupa "wokół ogródka "
Do garnka wkładam porcję rosołową i wędzoną szynkę, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie oraz trochę soli( w zależności jak słoną jest szynka). Wstawiam na mały ogień i gotuję aż mięso z porcji będzie miękkie. W tym czasie myję i obieram warzywa. Brokuła dzielę na różyczki, seler, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, a fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Gdy wywar będzie już dobry wyciągam porcję i szynkę, a wkładam warzywa i gotuję do miękkości. Cebulę szklę na maśle i dodaję mąkę, powstałą zasmażkę rozprowadzam wywarem i wlewam do zupy. Zagotowuję. Jednocześnie żółtko rozprowadzam z odrobiną wody i wywaru i także wlewam do zupy. Na sam koniec dodaję posiekana natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę szynkę i przyprawiam do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz przyprawą kucharek.