kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa z białych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa szparagowa to chyba po wersji saute najbardziej popularne danie z tego smacznego warzywa. Moja jest kremowa, gęsta i pyszna. Polecam.

Zupa z białych szparagów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z białych szparagów

 

 

  • 2-3 kromki chleba
  • 2 łyżki masła klarowanego

 

Sposób przygotowania:

Zupa z białych szparagów
Szparagi dokładnie obieramy. Obierki zalewamy wodą i gotujemy około 20-25 minut. Odcedzamy. Szparagi przekrawamy na pół i gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze dodając obrane i pokrojone pietruszkę i seler oraz cebulę w całości. Po około 5-6 minutach wyciągamy kilka szparagów do dekoracji. Warzywa gotujemy do miękkości. Wyciągamy cebulę. Resztę miksujemy na gładko. Dolewamy śmietanki oraz masło. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy grzanki na złoto. Zupę dekorujemy grzankami i odłożonymi szparagami.
Zupa z białych szparagów
Szparagi dokładnie obieramy. Obierki zalewamy wodą i gotujemy około 20-25 minut.
Zupa z białych szparagów
Szparagi przekrawamy na pół i gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze dodając obrane i pokrojone pietruszkę i seler oraz cebulę w całości.
Zupa z białych szparagów
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy grzanki na złoto.

Tagi:

chleb szparagi