ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

zupa z botwinki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, wiosenna zupka z botwinki z jajkiem

zupa z botwinki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

zupa z botwinki.

 

  • warzywnego (u mnie włoszczyzna i udka z kurczaka z dodatkiem liścia laurowego, ziela i ziarnami pieprzu)
  • ok. 1/2 kg botwinki z buraczkami
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 250 ml śmietany 12%
  • łyżka masła
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • łyzka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • wegeta natur, świeżo mielony czarny pieprz
  • przyprawa Fit Up! Kamis do zup
  • 1 łyżka mąki
  • dodatki: wiejskie jajka

Sposób przygotowania:

zupa z botwinki.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do wywaru, gotujemy je kilka minut w bulionie. Botwinkę drobno siekamy i podsmażamy w tym czasie na łyżce masła.Następnie dodajemy drobno posiekaną botwinkę uprzednio podsmażoną wraz z buraczkami, całość gotujemy około 10-15 minut do miękkości. Następnie doprawiamy wegetą natur, pieprzem i przyprawą Kamis do zup. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i odrobiną zupy, wlewamy do garnka, na koniec dodajemy sok z cytryny i ocet balsamiczny oraz cukier. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :)
zupa z botwinki.
Botwinki powinno być w sumie ok. 0,5 kg
zupa z botwinki.
Ja podsmażałam botwinkę w garnku na maśle
zupa z botwinki.
Zupka już prawie gotowa, jeszcze tylko drobne poprawki :)
zupa z botwinki.
Ja osobiście zupę z botwinki najbardzie lubię z jajkiem