stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zupa z brokułów.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, syta zupa z brokułów.

Zupa z brokułów.

Składniki:

Zupa z brokułów.

 

  • brokuły - 1/2 kg,
  • rosół - 1 litr,
  • śmietana - 1/2 szklanki,
  • mąka - 1 łyżka,
  • masło - 1 łyżka,
  • jajka - 4 sztuki,
  • sól i pierz - do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brokułów.
2 jajka ugotować na twardo i obrać. Brokuły przebrać, umyć pod bieżącą wodą, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować 10 minut. Odcedzić i zmiksować. Odłożyć kilka kwiatów. Masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, dodać zmiksowane brokuły, zalać rosołem w którym się gotowały i gotować 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Po odstawieniu z ognia zaciągnąć 2 żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Jaja drobno poszatkować i przed podaniem dodać do zupy razem z kawałkami brokułów.