Sposób przygotowania:
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki), przykryć i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać olej, mocno zrumienić na nim mięso. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Do mięsa z cebulą dodać namoczoną, odsączoną ciecierzycę, liść laurowy i ziele angielskie. lać bulion i zagotować. Gotować kilkanaście minut, aż ciecierzyca zrobi się prawie miękka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożoną zupą wiosenną Hortex. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. Porcje zupy na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.