Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa z ciecierzycą (z ryżem)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa ta jest bardzo pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Idealnie syci i rozgrzewa.

Zupa z ciecierzycą (z ryżem)

Składniki:

Zupa z ciecierzycą (z ryżem)

 

  • mięso drobiowe na wywar
  • 250 g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku (płaska)
  • 1 łyżeczka tymianku (płaska)
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (płaska)
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy (wg smaku)
  • 80 g ryżu

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycą (z ryżem)
Ciecierzycę namoczyć (z 1 łyżeczką sody) na noc, a rano odcedzić i dokładnie osuszyć.

Gotować (z 1/2 łyżeczki sody) do momentu aż ziarna będą miękkie (przez około 40-50 minut).

(Nie solić wody, bo ciecierzyca będzie twarda!)

Ugotowaną ciecierzycę przecedzić i ostudzić.

W międzyczasie ugotować wywar drobiowy - z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim.

Następnie do garnka dodań pokrojone warzywa, a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek uprzednio przeciśnięty przez praskę.

Na końcu zupę wymieszać z ciecierzycą i koncentratem pomidorowym.

Całość doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną.