Sposób przygotowania:
Zupa z ciecierzycą (z ryżem)
Ciecierzycę namoczyć (z 1 łyżeczką sody) na noc, a rano odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (z 1/2 łyżeczki sody) do momentu aż ziarna będą miękkie (przez około 40-50 minut).
(Nie solić wody, bo ciecierzyca będzie twarda!)
Ugotowaną ciecierzycę przecedzić i ostudzić.
W międzyczasie ugotować wywar drobiowy - z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim.
Następnie do garnka dodań pokrojone warzywa, a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek uprzednio przeciśnięty przez praskę.
Na końcu zupę wymieszać z ciecierzycą i koncentratem pomidorowym.
Całość doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną.
Gotować (z 1/2 łyżeczki sody) do momentu aż ziarna będą miękkie (przez około 40-50 minut).
(Nie solić wody, bo ciecierzyca będzie twarda!)
Ugotowaną ciecierzycę przecedzić i ostudzić.
W międzyczasie ugotować wywar drobiowy - z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim.
Następnie do garnka dodań pokrojone warzywa, a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek uprzednio przeciśnięty przez praskę.
Na końcu zupę wymieszać z ciecierzycą i koncentratem pomidorowym.
Całość doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną.
gusia1000