Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z cukinia i kielkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Jarzynowa zupka z dodatkiem zdrowych kielków i mlodej cukinii

Zupa z cukinia i kielkami

Składniki:

Zupa z cukinia i kielkami

 

  • 1 mloda, niewielka cukinia,
  • 1,5 szklanki kielkow (dodalam kielki bobu),
  • szklanka zielonego groszku (rozmrozonego),
  • 1,5 litra wody,
  • 2 skrzydelka kurczaka,
  • 1 wieksza marchewka,
  • 1 wieksza pietruszka,
  • lodyga selera naciowego,
  • pól sredniego pora,
  • po jednej malej cebuli : bialej i czerwonej,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • pieprz ziolowy i czarny mielony, papryka slodka w proszku, lisc laurowy, curry, oregano, kilka

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinia i kielkami
Wode zagotowac z dodatkiem listka laurowego, lyzki vegety, soli i pieprzu. Skrzydelka umyc i wrzucic do wrzacej wody. Groszek rozmrozic i przeplukac. Obrac i umyc wszystkie warzywa. Cebule, przekroic kazda na pól i pokroic w piorka. Marchewke, pietruszke i cukinie zetrzec na tarce o duzych oczkach. Selera pokroic w drobne paseczki lub kosteczke. Czosnek pokroic w cieniutkie plasterki. Skrzydelka gotowac ok 10 min, po czym wrzucic cebule, (odtad gotujemy bez przykrycia) podgotowac 5 minut i dodac marchew z pietruszka.Dodac kilka kropel sosu sojowego, papryke, pieprz, sol i ewentualnie vegete. Curry i oregano dodajemy na koniec gotowania. Po kolejnych 5 minutach dodajemy pora, cukinie, groszek i kielki, gotujemy nastepne ok. 8 minut. Tuz przed zakonczeniem dodajemy czosnek, przyprawiamy curry, ktore nadaje ostatecznego charakteru naszej zupie i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec pruszymy oregano, mieszamy i zdejmujemy zupke z palnika i gotowe. Zupe mozna zmiksowac i podawac np z grzankami.