Sposób przygotowania:
Zupa z cukinia i kielkami
Wode zagotowac z dodatkiem listka laurowego, lyzki vegety, soli i pieprzu. Skrzydelka umyc i wrzucic do wrzacej wody. Groszek rozmrozic i przeplukac. Obrac i umyc wszystkie warzywa. Cebule, przekroic kazda na pól i pokroic w piorka. Marchewke, pietruszke i cukinie zetrzec na tarce o duzych oczkach. Selera pokroic w drobne paseczki lub kosteczke. Czosnek pokroic w cieniutkie plasterki. Skrzydelka gotowac ok 10 min, po czym wrzucic cebule, (odtad gotujemy bez przykrycia) podgotowac 5 minut i dodac marchew z pietruszka.Dodac kilka kropel sosu sojowego, papryke, pieprz, sol i ewentualnie vegete. Curry i oregano dodajemy na koniec gotowania. Po kolejnych 5 minutach dodajemy pora, cukinie, groszek i kielki, gotujemy nastepne ok. 8 minut. Tuz przed zakonczeniem dodajemy czosnek, przyprawiamy curry, ktore nadaje ostatecznego charakteru naszej zupie i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec pruszymy oregano, mieszamy i zdejmujemy zupke z palnika i gotowe. Zupe mozna zmiksowac i podawac np z grzankami.
Sarenka
ulcia21
Pyza
yola
Etna
Babciagramolka