caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Zupa z cukinii i kurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie, idealne na wrzesień. Przepis inspirowany przepisem z gazety.

Zupa z cukinii i kurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z cukinii i kurek

 

  • 30 dag drobnych kurek
  • 2 młode cukinie
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 cebula
  • 500g makaronu kokardki (lub innego grubego)
  • 1 szklanka śmietany do zup
  • 1 łyżka oleju
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii i kurek
Kurki oczyścić i opłukać wrzucić do wrzącego rosołu. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wrzucić do zupy. Cukinie umyć i pokroić w plasterki, dodać do zupy i całość gotować do czasu aż kurki i cukinia będą ugotowane. Gotową zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem do smaku i podgrzać. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pietruszkę umyć, osączyć i posiekać. Na talerze kłaść porcję makaronu, wlać zupe i posypać posiekaną pietruszką. Z przepisu wychodzi 5-6 porcji zupy.
Zupa z cukinii i kurek
Wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania zupy umyć i oczyścić
Zupa z cukinii i kurek
Oczyszczone i umyte kurki dodać do wrzącego rosołu
Zupa z cukinii i kurek
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju i dodać do zupy
Zupa z cukinii i kurek
Umytą cukinie pokroic w plasterki grubości około 5mm i dodać do zupy