WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1146]

Zupa z cukinii ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta zupa z cukinią na mięsie wieprzowym zabielana śmietaną. Idealna na co dzień. Wbrew pozorom nie jest ciężka.

Zupa z cukinii ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z cukinii ze śmietaną

 

  • ok. 250g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
  • ok. 250g cukinii
  • 2 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • koperek
  • śmietana 30%
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • majeranek
  • 1,5 łyżeczki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii ze śmietaną

ETAP 1:

Mięso umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do reszty. Dodać posiekany koperek. Wlać wodę tyle aby wszystkie składniki były przykryte. Włożyć listek laurowy, wsypać trochę pieprzu i soli i zagotować. Włożyć kostkę rosołową.
Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dolać śmietanę (ilość według upodobań). Wsypać kaszę manną i gotować aż zupa trochę zgęstnieje.
Na koniec doprawić majerankiem solą i pieprzem.

Zupa z cukinii ze śmietaną
Zupa z cukinii ze śmietaną po ugotowaniu w garnku
Zupa z cukinii ze śmietaną
Kasza manna wsypana do gotującej się zupy.
Zupa z cukinii ze śmietaną
Śietana dolana do gotującej się zupy pod koniec gotowania
Zupa z cukinii ze śmietaną
Wszystkie składniki pokrojone i zalane wodą