Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna orientalna zupa curry z kurczakiem, bananem i mlekiem kokosowym.

Zupa z curry

Składniki:

Zupa z curry

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 banan
  • 4-5 szklanek rosołu drobiowego
  • 1 limonka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4-5 cm białej części pora
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • chili
  • curry
  • olej
  • imbir
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa z curry
Tę zupę przygotowaliśmy na warsztatach jako ostatnią. Wraz z kremem ze szparagów zdobyła ona najwięcej głosów uznania, bo naprawdę jest przepyszna. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w chili i curry zmieszanymi z odrobiną oleju. Cebulę i marchew obieramy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości 3-4 cm. Warzywa smażymy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Doprawiamy imbirem i chili. Wlewamy bulion, dodajemy skórkę z limonki oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Gotujemy 15-20 minut, wyciągamy trawę cytrynową. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już niemal gotowy, dodajemy pokrojonego w plastry banana i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy z kurczakiem oraz sajgonkami z mixem sałat.