Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Zupa z czerwonej kapusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetna zupa, w sam raz na obiad

Zupa z czerwonej kapusty.

Składniki:

Zupa z czerwonej kapusty.

 

  • 1/2 główki czerwonej kapustki

 

  • 4 łodygi selera naciowego

 

  • 2 marchewki

 

  • 2 pietruszki

 

  • cebula

 

  • 20 dag kiełbasy

 

 

  • szczypta soli, pieprzu, cukru

 

  • 2-3 łyżki oleju

 

  • 1 kostka rosołowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej kapusty.
Kapustkę drobno szatkujemy i zalewamy ok. 3 litrami wody. Zagotowujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę marchewki i pietruszkę. Kroimy selera w krążki. Warzywa wrzucamy do kapusty i gotujemy ok. 15 min. Obieramy cebulę i siekamy ją. Kroimy kiełbasę w kostkę i razem z cebulą podsmażamy na gorącym oleju. Przekladamy do zupki. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłko. Wrzucamy do zupki i gotujemy jeszcze przez 5 min. Pod koniec gotowania doprawiamy zupkę solą, pieprzem i cukrem.