jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ma oryginalny kolor, ale także smak.

Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

Składniki:

Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

 

  • Składniki:
  • pół małej czerwonej kapusty ,
  • 1 czerwona cebula
  • 2 buraczki ,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Niewielkie jabłko,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1/3 szklanki pełnego mleka,
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz,
  • 3 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej kapusty i buraczków
Umyte buraki obieramy po czym kroimy w plasterki. Pokrojone zalewamy około 300 ml wody, po czym gotujemy ok 15-20 minut. Między czasie obraną i pokrojoną cebulę wraz czosnek podsmażamy na oliwie. Poszatkowaną kapustę dodajemy do cebuli. Odsmażamy ją około 5 minut. Jabłka i ziemniaki obieramy.Obrane kroimy w kostkę. Buraki odcedzamy, a do uzyskanej zabarwionej wody dodajemy dok z cytryny. Pozostałe po odcedzeniu buraczki wraz z ziemniakami i jabłkiem dodajemy do garnka z kapustą i cebulą. Całość zalewamy bulionem. Bulion powinien zakrywać warzywa. Gdy składniki będą miękkie dodajemy wodę z buraczków i miksujemy zupę. Dodajemy mleka i doprawiamy. Zupę podajemy polaną śmietaną i posypaną poszatkowaną surową kapustą.