Sposób przygotowania:
Zupa z czerwonej kapusty i buraczków
Umyte buraki obieramy po czym kroimy w plasterki. Pokrojone zalewamy około 300 ml wody, po czym gotujemy ok 15-20 minut. Między czasie obraną i pokrojoną cebulę wraz czosnek podsmażamy na oliwie. Poszatkowaną kapustę dodajemy do cebuli. Odsmażamy ją około 5 minut. Jabłka i ziemniaki obieramy.Obrane kroimy w kostkę. Buraki odcedzamy, a do uzyskanej zabarwionej wody dodajemy dok z cytryny. Pozostałe po odcedzeniu buraczki wraz z ziemniakami i jabłkiem dodajemy do garnka z kapustą i cebulą. Całość zalewamy bulionem. Bulion powinien zakrywać warzywa. Gdy składniki będą miękkie dodajemy wodę z buraczków i miksujemy zupę. Dodajemy mleka i doprawiamy. Zupę podajemy polaną śmietaną i posypaną poszatkowaną surową kapustą.