Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa z dyni z chili i czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam zupę z dyni. Dziś po prostu wersja z chili i czosnkiem.

Zupa z dyni z chili i czosnkiem

Składniki:

Zupa z dyni z chili i czosnkiem

 

  • ok. 1 , 5 kg dyni
  • bulion warzywny albo mięsny - jaki wolicie
  • 1 dość spora papryczka ostra - albo więcej jeśli ktoś lubi ostrzej
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kilka łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • do smaku - sól morska, przyprawa ognista

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z chili i czosnkiem
dynię, taką o dość ciemnym pomarańczowym miąższu, obrałam ze skórki. Usunęłam watowate gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam. Chili posiekałam usuwając pestki. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam wszystkie warzywa - smażyłam je mieszając kilka minut - mają się zacząć przysmażać na złoto, ale nie przypalić. Wlałam bulion - tyle żeby warzywa były przykryte i gotowałam aż zmiękły. Całość zmiksowałam dokładnie blenderem. Dolałam jeszcze trochę bulionu bo zupa była dla mnie zbyt gęsta - lepiej nie wlewać całego płynu od razu tylko regulować sobie nim gęstość po zmiksowaniu.Doprawiłam do smaku solą, przyprawą ognistą. Dodałam też rozgniecione i lekko przesiekane ząbki czosnku i ponownie zmiksowałam. Kilka łyżek zupy zmieszałam w kubku ze śmietanką po czym wlałam do garnka.Podając posypałam każdą porcję podprażonymi na suchej patelni pestkami i skropiłam olejem dyniowym.