Sposób przygotowania:
Zupa z dyni z chili i czosnkiem
dynię, taką o dość ciemnym pomarańczowym miąższu, obrałam ze skórki. Usunęłam watowate gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam. Chili posiekałam usuwając pestki. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam wszystkie warzywa - smażyłam je mieszając kilka minut - mają się zacząć przysmażać na złoto, ale nie przypalić. Wlałam bulion - tyle żeby warzywa były przykryte i gotowałam aż zmiękły. Całość zmiksowałam dokładnie blenderem. Dolałam jeszcze trochę bulionu bo zupa była dla mnie zbyt gęsta - lepiej nie wlewać całego płynu od razu tylko regulować sobie nim gęstość po zmiksowaniu.Doprawiłam do smaku solą, przyprawą ognistą. Dodałam też rozgniecione i lekko przesiekane ząbki czosnku i ponownie zmiksowałam. Kilka łyżek zupy zmieszałam w kubku ze śmietanką po czym wlałam do garnka.Podając posypałam każdą porcję podprażonymi na suchej patelni pestkami i skropiłam olejem dyniowym.
kołczu