2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krem buraczany na mleczku kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezmięsna zupa krem na warzywach z nutą egzotyki z dodatkiem mleczka kokosowego, posypana ziarnami czarnego sezamu i słonecznika. Bogata w witaminy i całkiem smaczna, dla amatorów gęstych kremowych zup, choć bez mięsa syci na długi czas.

Krem buraczany na mleczku kokosowym

Składniki:

Krem buraczany na mleczku kokosowym

 

  • 2 buraki czerwone
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4,5 szklanki domowego bulionu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • płatki chili do posypania
  • czarny sezam do posypania
  • ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Krem buraczany na mleczku kokosowym

ETAP 1:

Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy wszystkie warzywa, łącznie z cebulą i czosnkiem smażymy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa będą szkliste, zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy dużą szczyptę soli i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.

Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku pieprzem, płatkami chili, zestawiamy z ognia, całość miksujemy blenderem na gęsty krem, zupę rozlewamy na talerze posypujemy czarnym sezamem i słonecznikiem. Podajemy gorącą.

Smacznego.