Sposób przygotowania:
Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowymPrzygotowanie warzyw
Marchewkę, bataty, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i imbir drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy imbir, czosnek i po 2-3 szczypty curry i słodkiej papryki. Przesmażamy chwilę. Dodajemy warzywa, wszystko mieszamy w garnku następnie zalewamy bulionem i wodą tak, by tylko przykryć warzywa. Gotujemy pod przykryciem aż zmiękną.
Blendujemy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chili. W razie potrzeby dodajemy jeszcze curry i papryki, ew. mielonego.
imbiru. Zupa ma mieć słodko-ostry smak.