nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, rozgrzewająca i lekko ostra zupa, którą równoważy słodki smak marchewki. W sam raz na jesienne dni.

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym

 

  • średni batat
  • mały ziemniak
  • pół czerwonej cebuli
  • 80 dag marchewki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu
  • grubszy plaster imbiru
  • ząbek czosnku
  • sol, pieprz, curry, słodka papryka, chilli,

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie warzyw

Krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym
marchewkę, bataty i ziemniaki kroimy w kostkę

Marchewkę, bataty, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i imbir drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy imbir, czosnek i po 2-3 szczypty curry i słodkiej papryki. Przesmażamy chwilę. Dodajemy warzywa, wszystko mieszamy w garnku następnie zalewamy bulionem i wodą tak, by tylko przykryć warzywa. Gotujemy pod przykryciem aż zmiękną.

Blendujemy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chili. W razie potrzeby dodajemy jeszcze curry i papryki, ew. mielonego.
imbiru. Zupa ma mieć słodko-ostry smak.