Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa z gołąbkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Liście kapusty zblanszować we wrzatku i ściąć wszystkie twarde żyłki. Z dymek

Zupa z gołąbkami

Składniki:

Zupa z gołąbkami

 

  • 24 liście włoskiej kapusty
  • 6 dymek
  • 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1 szkl mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szkl mielonych krewetek
  • 6,5 szkl rosołu drobiowego lub wieprzowego
  • 2,5 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Zupa z gołąbkami
Liście kapusty zblanszować we wrzatku i ściąć wszystkie twarde żyłki. Z dymek odciąć szczypior, posiekać 4 główki a 2 pokroić w cienkie plasterki i pozostawić do przybrania. Szczypior przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać posiekaną dymkę, 2 łyżki kolendry, wieprzowinę i krewetki. Doprawić pieprzem. Układać po łyżce mięsa na każdym liściu kapusty, zawijać brzegi do środka i zwijać w ciasne ruloniki. Każdy z nich obwiązać szczypiorem i delikatnie włożyć do rosołu. Gotować 6 minut. Przełożyć gołąbki do miseczek, zalać szklanką rosołu, posypać dymką i resztą kolendry. Podczas jedzenia maczać gołąbki w sosie rybnym.

Tagi:

sosy krewetki