Zupa z grochu włoskiego na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachecam do spróbowania.....

Zupa z grochu włoskiego na wędzonce

Składniki:

Zupa z grochu włoskiego na wędzonce

 

  • 25 dkg groch włoski,
  • 15 dkg wędzonka wp,
  • 10 dkg wędzona kiełbasa z indyka,
  • 1 szt średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 kostka bulion warzywny,
  • do smaku majeranek Prymat,
  • do smaku kucharek przyprawa w płynie,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Zupa z grochu włoskiego na wędzonce
Najpierw kiełbasę pokroić na małe kawałeczki, podsmażyć na odrobinie oleju. Groch włoski namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczył.wrzucić do garnka z grochem. Wędzonkę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Dodać do wędzonki obraną i posiekaną cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać obrany i posiekany czosnek. Smażyć przez 1 minutę, wrzucić wszystko do zupy. Dodać kostkę bulionową, przyprawić zupę przyprawami do smaku.