marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z groszku konserwowego.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przygotować wywar dając do garnka z wodą szponder lub udko kurze oraz sztukę włoszczyzny.Potem dodać groszek.Gotować z godzinę,doprawić.

Zupa z groszku konserwowego.

Składniki:

Zupa z groszku konserwowego.

 

  • 1,5 l.wywaru jarzynowo-mięsnego,
  • 1 puszka duża groszku konserwowego,
  • 25 dkg.ziemniaków,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • maggi,
  • śmietana do zup 36%.

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku konserwowego.
Przygotować wywar dając do garnka z wodą szponder lub udko kurczaka oraz sztukę włoszczyzny.Puszkę groszku otworzyć,groszek dać na sitko i osączyć,a potem wsypać do garnka,dodać kilka liści laurowych i ziela angielskiego.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu z godzinę,a potem wyjąć warzywa i kości z wywaru.Parę ziemniaków obrać,opłukać,pokroić w kostkę i ugotować osobno,a potem dodać do zupy.Zaprawić zupę pod koniec śmietaną,hartując ją przedtem,by się nie zwarzyła.Na koniec doprawić maggi,pieprzem i łyżeczką soli.Następnie rozlewać zupę do talerzy.

Tagi:

zupa groszek