Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Zupa z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupę podawać z grzankami na zimno lub na gorąco.

Zupa z jabłek

Składniki:

Zupa z jabłek

 

  • 1/2 kg jabłka,
  • 2 szkl mleko,
  • 1 szkl śmietanka,
  • 15 dag cukier,
  • 1 łyżka cukier wanilinowy,
  • do smaku cynamon

 

Sposób przygotowania:

Zupa z jabłek
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka, wsypać cukier, ugotować do miękkości. Gdy jabłka są miękkie, przetrzeć przez sito. Do przecieru jabłkowego dodać łyżkę cukru waniliowego, mleko i śmietankę. Na talerzu posypać mielonym cynamonem.