Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z jabłek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub krakersami.

Zupa z jabłek.

Składniki:

Zupa z jabłek.

 

  • jabłka 1 kg
  • cukier 15 dag
  • wino czerwone słodkie 1/2 l
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • goździki mielone 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • śmietanka słodka 1 szkl
  • woda 1,5 l
  • groszek ptysiowy lub krakersy 20 dag

 

Sposób przygotowania:

Zupa z jabłek.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i gotować około 10 minut. Następnie dodać cynamon i goździki, wino, wymieszać i jeszcze gotować na wolnym przez 5 minut. Zdjąć z ognia, wsypać cukier waniliowy. Ciągle mieszając wlewać powoli śmietankę. Zupę wlać do wazy, na talerze wsypać groszek ptysiowy lub krakersy, obok można ułożyć stożki z bitej śmietany.