jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jak dotąd kalarepkę używałam jako dodatek do ziemniaków, duszoną lub w formie surówki. Kalarepka w zupie to dla mnie nowość. Wszystkim jednak smakowała i od dziś będzie częściej gościć w moim domu.

Zupa  z kalarepki

Składniki:

Zupa z kalarepki

 

  • Składniki:
  • 4 kalarepki,
  • 2 małe cebule,
  • Około 10-12 małych ziemniaków (możemy użyć 4-5 ziemniaków dużych, wówczas kroimy je w kostkę),
  • 2 litry bulionu warzywnego (morze być z kostki),
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • Koperek,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki
Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na maśle. Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotową dokładamy do cebuli. Delikatnie obsmażamy. Podlewamy częścią bulionu i gotujemy. Kiedy kalarepka zmięknie dokładamy ziemniaki. Gotujemy do momentu jak będą miękkie. Całość zabielamy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dokładamy posiekany koperek. Porcjujemy na talerze i zajadamy.