Zupa z kamienia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolę po moczeniu przepłukać, zalać świeżą wodą i chwilę gotować. Ponownie odlać wodę. Do fasoli dodać świńskie ucho, kaszankę, b

Zupa z kamienia

Składniki:

Zupa z kamienia

 

  • 45 dag czerwonej fasoli (namoczonej przez noc)
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag tłustego boczku (można też dodać 10 dag chorizo)
  • 1 świńskie ucho
  • 1 nieduża kaszanka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Zupa z kamienia
Fasolę po moczeniu przepłukać, zalać świeżą wodą i chwilę gotować. Ponownie odlać wodę. Do fasoli dodać świńskie ucho, kaszankę, boczek, pokrojoną cebulę i czosnek, dorzucić liść laurowy i zalać zimną wodą tak, by wszystkie składniki zostały przykryte. Po zawrzeniu odszumować, doprawić solą i pieprzem i gotować dalej do momentu, gdy fasola będzie miękka. W razie potrzeby uzupełniać poziom wody. Wyjąć mięso, pokroić, chrząstki odrzucić. Do zupy dodać posiekaną kolendrę i ziemniaki, gotować do miękkości. Na talerzach rozłożyć wyjęte wcześniej mięso, zalać gorącą zupą. Można po portugalsku podawać z chlebem.