halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa krem z młodej marchewki jest pożywną , kremową , smaczną zupą . Może być daniem jedno garnkowym.

Zupa z klopsikami

Składniki:

Zupa z klopsikami

 

  • marchewka młoda 60 dag
  • cebula 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 5 dag
  • śmietana kwaśna 150 ml
  • szynka wieprzowa bez kości 40 dag
  • jajka 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego 4 szczypty
  • czosnek 1 ząbek

Sposób przygotowania:

Zupa z klopsikami
Mięso umyć , osuszyć . Pokroić na małe kawałki ,zmielić. Do mielonego mięsa dodać jajko, wyrobić mięso. Doprawić do smaku przyprawą, solą oraz pieprzem. Ponownie wyrobić mięso. Gdy będzie za rzadkie dodać 2-3 łyżki bułki tartej.

Z mięsa uformować małe klopsiki. Wszystkie warzywa obrać, umyć. Warzywa włożyć do garnka ,zalać 1,4 litra wody i gotować ok 15 minut.

Dodać klopsiki i gotować ok 20 minut. Klopsiki wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Rozprowadzić w zupie śmietanę. śmietanę. Podać zupę z klopsikami, udekorować natką pietruszki.