Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z leśnych grzybów jest smaczna i aromatyczna.

Zupa z leśnych grzybów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z leśnych grzybów

 

  • 30-40 dag świeżych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1-2 łyżki siekanego koperku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z leśnych grzybów
Do garnka wlać 1 l wody, zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por i ugotować. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, wlać wywar z warzyw i gotować około 35-40 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, połączyć z zupą, zagotować. Dodać posiekany koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa z leśnych grzybów
Pokrojone grzyby połączyć z wywarem z warzyw
Zupa z leśnych grzybów
Śmietanę wymieszać z maką i połączyć z zupą

Tagi:

grzyby