Sposób przygotowania:
Zupa z marchewki i gruszek
marchewkę i gruszki obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Marchewkę, pokrojoną w kostkę wrzuciłam do garnka. Dodałam miód, trochę soli i 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu pod przykryciem aż była zupełnie miękka. Gruszki skropiłam sokiem z cytryny, podlałam ok. 1/3 szkl. wody i gotowałam w rondelku 5 minut.Obraną szalotkę pokroiłam i zeszkliłam na maśle dodając posiekane chili. Podsmażoną cebulkę i podduszone gruszki dodałam do marchewki, zmiksowałam na gładką zupę. Zagotowałam ponownie, doprawiłam do smaku papryką i cynamonem, zmiksowałam ponownie wlewając śmietankę. Ja lubię dość gęste zupy, ale możecie swoją rozrzedzić dolewając bulionu albo wody. Podałam z grzankami.