marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z maślaków na gęsto.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby oczyścić,obrać,opłukać i pokroić.Włoszczyznę także Ugotować,zaprawić i doprawić.Nalewać.Podawać.

Zupa z maślaków na gęsto.

Składniki:

Zupa z maślaków na gęsto.

 

  • 45 dkg.świeżych maślaków,
  • 2 duże cebule,
  • pęczek włoszczyzny(po,marchew,seler),
  • 2-3 kostki bulionowe warzywne,
  • maggi,
  • 2 serki topione naturalne,
  • 20 dag.masła,
  • chrupki orzechowe do posypania,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • pieprz,
  • szczypta soli,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Zupa z maślaków na gęsto.
Maślaki ze zbioru oczyścić, zdjąć delikatnie z wierzchu skórkę, opłukać i pokroić. Można przesmażyć nawet na maśle wraz z cebulką lub od razu dać do garnka. Włoszczyznę po oczyszczeniu i opłukaniu pokroić i dodać do garnka oraz przyprawy zapachowe i kostki bulionowe. Gotować pod przykryciem z 45 min. Potem zaprawić zupę serkami, zamieszać, doprawić maggi, pieprzem. Spróbować,czy zupa nie słona, jeśli tak dodać szczyptę lub łyżeczkę soli. Nalewać zupę do filiżanek lub talerzy głębokich. Podawać z chrupkami orzechowymi, które nabierać sobie z osobnej miseczki.