Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Zupa z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kiełbasę kroimy w grube plastry. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie

Zupa z mielonego mięsa

Składniki:

Zupa z mielonego mięsa

 

  • 15 dkg kiełbas (krakowska parzona)
  • 25 dkg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 l wina czerwonego
  • kostka bulionu lub litr rosołu
  • 2 strąki papryk zielonych
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania:

Zupa z mielonego mięsa
Kiełbasę kroimy w grube plastry. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kiełbasę, mięso mielone i koncentrat pomidorowy. Smażymy, aż mielone mięso zbije się w grudki. Dodajemy mieloną paprykę, wino i wodę z kostką lub bulion. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez pół godziny. Dodajemy zielone papryki pokrojone w wąskie paseczki i odcedzoną fasolę z puszki. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przed podaniem doprawiamy zupę solą, pieprzem kajeńskim i posypujemy startym serem.