WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa z młodego szczawiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z młodych liści szczawiu z ziemniakami, marchewką, pietruszką i roztrzepanym jajkiem, zabielana śmietaną.

Zupa z młodego szczawiu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z młodego szczawiu

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodego szczawiu

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Do garnka nalać tyle wody aby tylko przykryła warzywa. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Wywar zagotować, dodać kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie.

Szczaw umyć i pokroić drobno, wrzucić do miski i zasypać ok. łyżeczką soli. gdy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy. Gotować kilka minut i dolać śmietanę. Gotować kolejne minut i wbić jajka, lekko rozmieszać. Gotować jeszcze jakieś - minut.

Na koniec można doprawić solą i pieprzem mielonym. rozlać na talerze.

Zupa z młodego szczawiu
Zupa szczawiowa w garnku po wbiciu jajek i rozmieszaniu
Zupa z młodego szczawiu
Zupa szczawiowa po zaprawieniu słodką śmietaną
Zupa z młodego szczawiu
Zupa szczawiowa po dodaniu posiekanego szczawiu
Zupa z młodego szczawiu
Młody szczaw opłukany pokrojony nożem i osolony