Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa z młodej kapusty i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczna, wiosenna zupka z młodych sezonowych warzyw. Bardzo szybko ją się przygotowuje. Polecam na obiad.

Zupa z młodej kapusty i warzyw

Składniki:

Zupa z młodej kapusty i warzyw

Składniki:

  • 1 udko lub 2 skrzydełka z kurczaka
  • pęczek młodej marchewki
  • pęczek młodej pietruszki
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • kilka młodych małych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości )
  • sól,pieprz
  • 1 szklanka śmietany 12 lub 18 %

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty i warzyw
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy ( udko możemy użyć do drugiego dania ).

2. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i myjemy. Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Przygotowane warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy do miękkości.

3. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek i śmietanę. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.