Sposób przygotowania:
Zupa z młodej kapusty i warzyw z koprem
1. Przygotowujemy włoszczyznę: - od selera i pietruszki odcinamy nać, myjemy ją i związujemy nitką. - marchewkę, selera i pietruszkę obieramy, potem myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki - kawałek białej części pora i 1 zieloną 'łodygę' kroimy w plasterki 2. W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1,5 l) razem z kostkami rosołowymi. 3. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Kapustę dzielimy na pół i siekamy. 4. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej włoszczyznę i gotujemy, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wyciągamy natki i dorzucamy ziemniaki. Po kilku minutach dorzucamy kapustę i gotujemy, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zabielamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i maggi. 5. Koperek myjemy i siekamy, posypujemy nim zupę przed podaniem.