Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Krem z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny krem z młodej kapusty- kolejna warsztatowa zupa

Krem z młodej kapusty

Składniki:

Krem z młodej kapusty

 

  • 1/2 średniej główki młodej kapusty
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 szklanek rosołu drobiowo- warzywnego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • koperek suszony
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • radiccho do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem z młodej kapusty
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym maśle zmieszanym z olejem wraz z obraną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i ciągle mieszając smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy roztarty w dłoniach koperek oraz śmietanę, dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kiełbaskami twarogowymi. Dekorujemy posiekaną radicchio.

Tagi:

kapusta