Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu.

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym

Składniki:

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.

3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.

4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy.

Tagi:

zupa warzywa