Sposób przygotowania:
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Pieczarki dokładnie myjemy, odrywamy korzonki, a kapelusze kroimy na plasterki. Boczek kroimy na kosteczkę. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy - ziemniaki na ćwiartki, a marchew na plasterki.
Boczek przesmażamy na złoto w garnku z grubym dnem. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Pieczarki przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską.
Gdy ziemniaki będą miękkie, a mamy dzieci, które nie powinny jeść grzybów możemy im dać zupę w tym momencie. Jeśli dzieci nie mamy to do zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy.
Boczek przesmażamy na złoto w garnku z grubym dnem. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Pieczarki przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską.
Gdy ziemniaki będą miękkie, a mamy dzieci, które nie powinny jeść grzybów możemy im dać zupę w tym momencie. Jeśli dzieci nie mamy to do zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy.