misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa z ziemniakami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna, aromatyczna, a do tego syta zupa z ziemniaków i pieczarek z marchewkowym akcentem. Doskonała na obiad dla całej rodziny.

Zupa z ziemniakami i pieczarkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Zupa z ziemniakami i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Pieczarki dokładnie myjemy, odrywamy korzonki, a kapelusze kroimy na plasterki. Boczek kroimy na kosteczkę. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy - ziemniaki na ćwiartki, a marchew na plasterki.

Boczek przesmażamy na złoto w garnku z grubym dnem. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.

Pieczarki przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską.

Gdy ziemniaki będą miękkie, a mamy dzieci, które nie powinny jeść grzybów możemy im dać zupę w tym momencie. Jeśli dzieci nie mamy to do zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy.
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Pieczarki dokładnie myjemy a ich kapelusze kroimy na plasterki
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kosteczkę
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Obrane i myte warzywa kroimy na mniejsze kawałki
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Boczek przesmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Do przesmażonego boczku dodajemy mąkę i robimy zasmażkę
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Do zasmażki dodajemy pokrojone warzywa
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Pieczarki przesmażamy
Zupa z ziemniakami i pieczarkami
Do gotowej zupy dodajemy przesmażone pieczarki

Tagi:

ziemniaki