Sposób przygotowania:
Zupa z ogórków i krewetek
Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy pestki i ogórki kroimy w grubą kostkę. Obficie solimy odstawiamy na 30 min. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle - mają się tylko zeszklić . Teraz ogórki wrzucamy na sito i płuczemy czystą wodą. Dodajemy do cebulki i krótko dusimy . Wlewamy do ogórków wywar z jarzyn, słodką śmietankę i krewetki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min. W tym czasie siekamy koperek(odłożyć najładniejsze gałązki do dekoracji) . Wsypujemy do zupy i miksujemy. Dopiero teraz oddajemy kwaśną śmietanę, sól , pieprz, sok z cytryny i cukier . Wlewamy do bulionówek , dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka