sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Zupa z ogórków i krewetek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetki , świeży ogórek ....

Zupa z ogórków i krewetek

Składniki:

Zupa z ogórków i krewetek

 

  • 2 duże ogórki
  • 10dag cebuli
  • 5dag masła
  • 2szklanki wywaru z jarzyn
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • pęczek koperku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • trochę soku z cytryny
  • 20-30dag krewetek koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

Zupa z ogórków i krewetek
Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy pestki i ogórki kroimy w grubą kostkę. Obficie solimy odstawiamy na 30 min. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle - mają się tylko zeszklić . Teraz ogórki wrzucamy na sito i płuczemy czystą wodą. Dodajemy do cebulki i krótko dusimy . Wlewamy do ogórków wywar z jarzyn, słodką śmietankę i krewetki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min. W tym czasie siekamy koperek(odłożyć najładniejsze gałązki do dekoracji) . Wsypujemy do zupy i miksujemy. Dopiero teraz oddajemy kwaśną śmietanę, sól , pieprz, sok z cytryny i cukier . Wlewamy do bulionówek , dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka