Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa z pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Zupa z pokrzywy

Składniki:

Zupa z pokrzywy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pokrzywy
Liście pokrzywy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Pokroić i udusić na maśle w raz z czosnkiem. Zmiksować i zalać wywarem z włoszczyzny, dodac kostkę rosołową, dolać mleko. Wszystko zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Dodac do smaku przyprawy.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż i dodawać do każdej porcji.