Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ulubiona zupa z ryżem i cukinią, serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam tę zupkę. Jest w niej ryż, cukinia, por. Ostatecznego smaczku dodaje śmietana i serek topiony.

Ulubiona zupa z ryżem i cukinią, serowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ulubiona zupa z ryżem i cukinią, serowa

 

  • cukinia młoda - 3 sztuki,
  • ryż biały - szklanka,
  • cebula - duża,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • marchew - 3 sztuki,
  • pietruszka - korzeń,
  • seler - wielkości pietruszki,
  • por,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • mięso - dałam porcje kurczaka,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • czosnek granulowany,
  • śmietana 18% ukwaszona - kilka kopiastych łyżek do smaku,
  • ser topiony - prostokątny, śmietankowy.

 

Sposób przygotowania:

Ulubiona zupa z ryżem i cukinią, serowa
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać vegetę i sól, zebrać szum. Gotować przez ok 30 minut. Cukinię pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego wywaru dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera. Gotować przez 10-15 minut, na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełnić wodą. Następnie dodać liść laurowy, przepłukany ryż i seler naciowy. Dodać cukinię, przyprawić pieprzem. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać pokrojonego pora i czosnek, chwilkę gotować. Zahartowaną śmietanę ( wymieszaną z gorącym wywarem) dodać do zupy. W niewielkiej ilości wywaru roztopić ser zółty i połączyć z zupą. Ostatecznie przyprawić do smaku, zagotować.
Ulubiona zupa z ryżem i cukinią, serowa
Na koniec gotowania zabielić zupę śmietaną i dodać ser topiony. Zagotować.