Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ta zupa jest bardzo pyszna, rozgrzewająca i syta. Taka w sam raz na chłodne dni. Podajemy bardzo gorącą.

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem

Składniki:

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem

Składniki:

  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 garście makaronu
  • 20 dag boczku wędzonego
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • koperek według uznania
  • suszona natka pietruszki według uznania
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem
1. Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w kosteczkę. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i boczek, chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy pietruszkę i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makron i gotujemy.

3. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem,koperkiem i pietruszką.

Podajemy bardzo gorącą.

Tagi:

soczewica