zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Zupa z soczewicą wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa pomidorowa z soczewicą. Doskonale rozgrzewa w mroźne dni i jest bardzo pożywna, a ugotowanie jej nie sprawi trudności.

Zupa z soczewicą wg Zub3r'a Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z soczewicą wg Zub3r'a

 

  • 10 dag soczewicy czerwonej
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 2 licie laurowe
  • czarny pieprz
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • imbir mielony
  • sos sojowy
  • kwaśna śmietana
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą wg Zub3r'a
Jarzyny myjemy i obieramy. Cebulę i pora siekamy a marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę. Następnie dodajemy jarzyny i wypłukaną soczewicę. Całość chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion, przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn. Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego! 
Zupa z soczewicą wg Zub3r'a
Oczyszczonę jarzyny kroimy w śreniej grubości kostkę.
Zupa z soczewicą wg Zub3r'a
Cebulę szklimy i dodajemy do niej pozostałe warzywa.
Zupa z soczewicą wg Zub3r'a
Do warzyw dodajemy bulion i przecier gotujemy do miękkości warzyw.

Tagi:

sosy soczewica