Zupa z soczewicy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis autorstwa Piotra Murawskiego - szefa kuchni marki Knorr - wykonałyśmy tę zupę w Turnieju Kulinarnym i zajęłyśmy pierwsze miejsce!!!

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 1 l rosołu
  • 150 g zielonej soczewicy - wcześniej namoczonej
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kechupu ognistego Hellmann`s
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 1,5 kostki Bulionu na wędzonym boczku KNORR
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry lub natki od pietruszki
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Boczek wędzony pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć aż tłuszcz się wytopi. Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę pokroić i dodać do boczku. Całość smażyć jeszcze ok. 5 min. Dodać kmin, kolendrę w proszku, soczewicę, ketchup. Całość zalać rosołem przygotowanym z kostki na wędzonym boczku. Gotować aż soczewica zmięknie. Doprawić do smaku, zmiksować na gładko i podawać dekorując śmietaną i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Tagi:

soczewica