karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zupa z soczewicy z aromatem czosnku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna, zdrowa zupka, która przekona do siebie przeciwników soczewicy!

Zupa z soczewicy z aromatem czosnku

Składniki:

Zupa z soczewicy z aromatem czosnku

 

  • 15 dag soczewicy
  • pół szklanki ryżu
  • 2-3 cebule
  • pół pora
  • 4 łyżeczki serka czosnkowego (typu fromage, np. Górski Przysmak lub serka twarożkowego, np. Rama Creme Bonjour)
  • 1 duży ząbek czosnku, jeśli mały, to 2
  • suszony lubczyk
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z aromatem czosnku
Cebule obrać, poszatkować i zagotować w ok. 2 litrach wody. W czasie, kiedy woda będzie się grzała, przelać soczewicę zimną wodą na durszlaku. Gdy woda z cebulką zacznie wrzeć, dodać soczewicę. Gotować ok. 20 min na najmniejszym ogniu. Por przeciąż wzdłuż i pokroić. Sparzyć dokładnie na durszlaku i dodać do zupy. Po ok. 20 min wsypać ryż i 4 łyżeczki serka. Podgotować parę minut, mieszając, aby serek się rozpuścił. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Zdjąć z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do zupy. Zamieszać i przykryć na 5-10 min.

Tagi:

ryż soczewica