Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa z soczewicy z selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobra zupka!!!!!!!!!!!!!

Zupa z soczewicy z selerem

Składniki:

Zupa z soczewicy z selerem

 

  • 1,5 szklanki suchej soczewicy,
  • 1 średnia, drobno pokrojona cebula,
  • 2 małe pokrojone w kostkę marchwie,
  • 2 pokrojone w cienki plasterki łodygi selera naciowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku w całości lub drobno posiekanego,
  • 3 drobno posiekane listki świeżej szałwii,
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z selerem
Wrzuć soczewicę do miski i zalej zimną wodą. Namocz przez 3 godziny. Odcedź i wrzuć do garnka razem z cebulą, marchwią, selerem, liściem laurowym i czosnkiem. Dolej tyle zimnej wody, żeby przykryła soczewicę 5 cm powyżej jej poziomu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Wyjmij liść laurowy, dodaj szałwię i rozmaryn, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Soczewica powinna już być bardzo miękka i zacząć się rozpadać. Dopraw do smaku solą i pieprzem, spryskaj oliwą i podawaj.