Sposób przygotowania:
Zupa z suszonych owoców
Suszone owoce dobrze umyć i zalać 1,5 litra wody. Owoce odstawiać na około 30 minut. Po 30 minutach wodę posolić i gotować, aż owoce osiągną miękkość. Owoce lekko pognieść, aby dobrze wypłynął z nich sok. Do gotujących się owoców dosypać 3 łyżki cukru. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką pszenną, a następnie dodać to do zupy. Zupę bardzo dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Cebule obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie pokroić na drobną kostkę. NA patelnię, na rozgrzany olej wrzucić pokrojona w kostkę cebulę i przysmażyć na złotawy kolor. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Do zupy dodać cebulę oraz pokrojone ziemniaki.