Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa z trybuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trybula jest dobrą przyprawą do zup, ryb, drobiu i baraniny.

Zupa z trybuli

Składniki:

Zupa z trybuli

 

  • 2 garści listków trybuli
  • 10 listków szczawiu
  • kości cielęce
  • 1 żółtko
  • papryka mielona, pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z trybuli
Kości myjemy i zalewamy 2 litrami osolonej wody, gotujemy na małym ogniu razem z trybulą i szczawiem około jednej godziny. Masło roztopić w rondelku dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę. Zagęszczamy zupę dodajemy paprykę mieloną i pieprz. Do zupy wlewamy śmietanę trzepaną z żółtkiem. Zupę podajemy z grzankami z bułki pokrojonymi w kostkę.