Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupa z yam, bok choy i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Yam to warzywo pochodzące z Afryki i tam szeroko używane. Niektóre z nich są podobne do batatów, można je używać tak jak ziemniaki, więcej informacji w artykule https://gotujmy.pl/pochrzyn-yam-lub-jam,artykuly-kulinarne-abc-artykul,18438.html

Zupa z yam, bok choy i krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z yam, bok choy i krewetkami

Składniki główne

  • 4 yam - 350 g (2 fioletowe i 2 żółte)
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kapusta chińska bok choy - 700 g
  • 1 zielona papryka
  • 4 białe pieczarki
  • 150 g krewetek

Przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa z yam, bok choy i krewetkami

Przygotowanie składników

Yam obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler naciowy obrać i pokroić dowolnie.
Kapustę bok choy opłukać dobrze między kiściami i pokroić, podzielić na trzy części - najbardziej twarde, średnio twarde i liście. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Krewetki - jeśli po kupieniu nie są gotowe do użycia to należy je obrać.

Gotowanie

Pokrojone yam zalać wodą, dodać marchew i seler, liść laurowy, trochę soli i gotować 5 minut.
Następnie dodać najtwardsze kawałki bok choy i gotować 5 minut.
Dodać paprykę, pieczarki, średnio twarde kawałki bok choy i krewetki i gotować 5 minut.
W czasie dodawania składników dodać pozostałe przyprawy i tyle wody, żeby zupa wyszła tak, jak lubimy. Na końcu dodać liście kapusty bok choy i wystarczy tylko, żeby zupa się zagotowała, wyłączyć ogień i ewentualnie doprawić i podać.

Zupa z yam, bok choy i krewetkami
Yam żółty to jeden z 600 różnych gatunków
Zupa z yam, bok choy i krewetkami
Yan fioletowy to też jeden z 600 różnych gatunków yam na świecie