Sposób przygotowania:
Zupa z yam, bok choy i krewetkamiPrzygotowanie składników
Yam obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler naciowy obrać i pokroić dowolnie.
Kapustę bok choy opłukać dobrze między kiściami i pokroić, podzielić na trzy części - najbardziej twarde, średnio twarde i liście. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Krewetki - jeśli po kupieniu nie są gotowe do użycia to należy je obrać.
Gotowanie
Pokrojone yam zalać wodą, dodać marchew i seler, liść laurowy, trochę soli i gotować 5 minut.
Następnie dodać najtwardsze kawałki bok choy i gotować 5 minut.
Dodać paprykę, pieczarki, średnio twarde kawałki bok choy i krewetki i gotować 5 minut.
W czasie dodawania składników dodać pozostałe przyprawy i tyle wody, żeby zupa wyszła tak, jak lubimy. Na końcu dodać liście kapusty bok choy i wystarczy tylko, żeby zupa się zagotowała, wyłączyć ogień i ewentualnie doprawić i podać.