2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa z zielonych szparagów i dymki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zupa prawdziwie wiosenna, delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania!

Zupa z zielonych szparagów i dymki

Składniki:

Zupa z zielonych szparagów i dymki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonych szparagów i dymki

Gotowanie:

Zupa z zielonych szparagów i dymki
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końce blanszujemy 2-3 minuty

Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.

Krojenie

Zupa z zielonych szparagów i dymki
zblanszowane szparagi i cebulę kroimy drobno

Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,

Smażenie

Zupa z zielonych szparagów i dymki
Na masełku podsmażamy dymkę i szparagi oprószamy mąką mieszamy

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy dymkę i szparagi, smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę.

Gotowanie

Zupa z zielonych szparagów i dymki
Podsmażone szparagi zalewamy gorącym bulionem dodajemy serek doprawiamy do smaku

Wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką, solą i białym pieprzem, gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.


Tagi:

zupa szparagi