Sposób przygotowania:
Zupa z zielonych szparagów i dymkiGotowanie:
Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
Krojenie
Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,
Smażenie
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy dymkę i szparagi, smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę.
Gotowanie
Wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką, solą i białym pieprzem, gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.
luna76
2milutka
dziękuję!
Carmelinee
2milutka
ja czasem dodaje wodę z gotowania szparagów do bulionu :)