Sposób przygotowania:
Zupa krem ze szparagów i pora
Szparagi oraz pora opłukać, szparagi pokroić na mniejsze kawałki ok. 3 cm a pora w plasterki. Filet opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki, nie rozbijać. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. W rondlu roztopić masło dodać por i podsmażyć mieszając. Do rondla z porem wlać około 1,5 szklanki wody i zagotować. Po zagotowaniu zestawić na najmniejszy płomień i włożyć kawałki kurczaka. W tym wywarze ugotować filet następnie wyjąc na talerzyk. Do pora dodać szparagi i gotować do miękkości. Jeśli trzeba dolać wody . Szparagi oraz pora zmiksować doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką oraz dodać śmietanę, wymieszać. Ponownie zagotować. Na talerze włożyć kawałki kurczaka i wlać zupę, można zostawić ugotowane 2-3 szparagi i położyć na zupie.