joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa zacierkowa wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zdrowa i smaczna propozycja na rozgrzewającą i sycącą zupę. Wiosenny bukiet jarzyn doda nam energii w zimowe dni. Warto korzystać z mrożonych warzyw bo to samo zdrowie.

Zupa zacierkowa wiosenna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa zacierkowa wiosenna

 

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa wiosenna
Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min) Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić Bukiet jarzyn wiosenny Hortex oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.
Zupa zacierkowa wiosenna
Mąkę zagnieść z jajkiem, formować kluseczki
Zupa zacierkowa wiosenna
Mięso pokroic w kostkę i usmażyć
Zupa zacierkowa wiosenna
Do gotującego się bulionu dodać Jarzyny Hortex i ziemniaki