Sposób przygotowania:
Żurek zalewajka Gina
Żurek to moja ulubiona zupa (bo bardzo lubię zupy kwaśne a ta do nich należy) z lat dzieciństwa można go przyrządzać na wiele sposobów lecz ja lubię tz zalewajkę czyli wszystko razem. Jedynie mam tu problem z samym żurkiem kiszonym no nie idzie go nigdzie kupić więc jak jestem w kraju zawszę kupuje mąkę na żurek i sobie kiszę sam :). Kiedyś napiszę przepis na kiszenie żurku tylko narobię świeżego i porobię co jakiś czas fotek bo nie mam w tej chwili żadnych z kiszenia a tak na serio miałem jeszcze w zapasie butelkę co mi ktoś przywiózł z Polski niestety tu nie ma takich pyszności :(. Wędzonkę kroimy w małe kawałki, białą kiełbaskę to samo kroimy w plasterki. Pokrojone wkładamy do garnka bez wody i grzejemy na średnim ogniu i zapiekamy do momentu aż kiełbaska się stanie rumiana wytopi się tłuszczyk z wędzonki i po tym procesie wlewamy wodę do garnka. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki i wkładamy do garnka. Seler obieramy myjemy i w jednym kawałku wkładamy do reszty. Ziemniaczki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę drobną i dodajemy do zupy. Grzyby przepłuczemy i wkładamy do garnka z zupą, dodajemy ziele angielskie liść laurowy sól i rozgnieciony czosnek to wszystko gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Jak już są warzywa miękkie wlewamy żur kiszony i jeszcze dodajemy jeszcze odrobinę majeranku gotujemy przez następne 5 minut. Na końcu przelewamy śmietanę do miseczki i małymi porcjami dolewamy zupy do śmietany kilka łyżek i mieszamy po to aby ją zahartować. Mieszamy do puki stanie się jednolitą cieczą pozbawiając ją zgrubień i wlewamy do zupy mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe :). Jeżeli ktoś lubi to możemy podawać z pieczywem ja np bardzo lubię :) Życzę smacznego :)