BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Zalewajka moja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zalewajka ma lekko kwaskowaty smak z wyrazistą nutą boczku .Smaczna i pożywna .

Zalewajka moja

Składniki:

Zalewajka moja

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka moja
Umyj i obierz ziemniaki . Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 5 l) . Dodaj ziele angielskie i liście laurowego . Pokrój cebulę i boczek w kostkę . Wytop boczek na pateln i, dodaj cebulę i podsmaż . Pokrój kiełbasę w kostkę , wrzuć do gotującej się zupy . Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką , a następnie wlej zakwas . Dodaj kostkę na wędzonym boczku i zagotuj . Odstaw z ognia , dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku . Zalewajkę można również podać z ugotowanym na twardo jajkiem .

Tagi:

kielbasa