edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zalewajka na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gęsta, rozgrzewająca zalewajka z białą kiełbasą, ugotowana na domowym zakwasie, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

Zalewajka na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zalewajka na bogato

 

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka na bogato
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować 1,5 litra wody, wrzucić ziemniaki, suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, po kilku minutach dołożyć kiełbasę i gotować do miękkości ziemniaków. Na oleju zrumienić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do rondla dodać zakwas, wymieszać, zagotować. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki i ponownie włożyć do rondla. Zalewajkę podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
Zalewajka na bogato
W rondlu zagotować 1,5 litra wody, wrzucić ziemniaki, suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku.
Zalewajka na bogato
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, po kilku minutach dołożyć kiełbasę i gotować do miękkości ziemniaków.
Zalewajka na bogato
Do rondla dodać zakwas, wymieszać, zagotować.
Zalewajka na bogato
Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.